Kia și Hyundai vor introduce tehnologia panourilor solare pe anumite autoturisme din gamă. Aceste panouri solare vor fi incorporate în plafonul sau capota autoturismelor și vor furniza energia electrică suplimentară pentru încărcarea acumulatorilor acestora.
Citește și:
Modificare majoră în programul Prima Mașină
Informații proaspete despre noua taxă auto: Cum o plătim?
Vom avea mașini electrice fabricate în Bulgaria
Guvernul vrea să modifice în secret legislația RCA
România: Câți șoferi au rămas fără carnet din cauza alcoolului
Jantă de aluminiu sau de oțel: Care este mai rezistentă?
Referendum în București pentru o nouă taxă auto
Tehnologia de încărcare solară sprijină sursa principală de putere și ajută la îmbunătățirea autonomiei și, implicit, a reducerii emisiilor de dioxid de carbon.
Sistemul va funcționa atât pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid și 100% electrice, cât și pentru autoturismele cu motoare termice.
Producătorul coreean Hyundai Motor Group propune trei tipuri de sisteme de încărcare cu panouri solare amplasate pe plafon.
Primul tip de sistem este special conceput pentru autoturismele dotate cu sistem de propulsie hibrid. O structura de panouri solare va fi integrată în plafon, iar sistemul solar va fi capabil să încarce între 30 și 60% din capacitatea bateriei în cursul unei zile.
Al doilea tip de sistem de încărcare solară este destinat autoturismelor cu combustie internă. Tehnologia va fi integrată în plafonul panoramic al mașinilor și permite pătrunderea luminii în habitaclu în timpul în care se încarcă bateria. Această putere poate fi stocată în baterie sau poate fi utilizată pentru a ușura sarcina alternatorului.
Cel de-al treilea tip de panouri solare se află în acest moment în perioada de testare și este gândit pentru a echipa autoturismele 100% electrice. Aceste panouri vor fi aplicate în capota și plafonul autoturismelor electrice pentru a maximiza capacitatea de încărcare.
Tehnologia panourilor solare, propusă de Hyundai Motor Group, este formată dintr-un panou solar, un regulator și o baterie. Panourile solare absorb fotonii de lumină și produc perechi de electroni în celulele cu silicon, astfel permit circulația curentului și generează energie electrică.
De exemplu, un panou solar de 100W poate produce, în condiții ideale, până la 100 Wh de energie. Regulatorul va fi dotat cu sistemul MPPT (Maximum Power Point Tracking), care controlează tensiunea și curentul pentru a crește eficiența energiei colectate.
Prima generație a tehnologiei de încărcare cu ajutorul panourilor solare va fi disponibilă din 2019 pe autoturismele ecologice de la Kia și Hyundai.