Am întrebat-o pe Cristina dacă se poate calcula Feng Shui-ul pentru o mașină sau o motocicletă, iar această întrebare a generat atât foto shootingul Cristinei cu Honda e și Honda CMX 500 Rebel, cât și interviul care urmează.
Text: Cornelia Rotaru
În 2016, mânată de dorința de a cunoaște mai multe despre știința Feng Shui, am participat la unul dintre cursurile Cristinei. Din momentul în care a intrat în sala de curs, sala parcă s-a umplut’. Cristina este o minionă delicată, însă, prin simpla ei prezență, nu ai cum să nu o remarci, emana o energie puternică, intensă. Iar când a început să vorbească, nimic nu o mai putea opri: Cristina vorbește cu pasiune și explică cu vocea experienței practice a omului care cunoaște în mod direct. Dintr-odată ceea ce este necunoscut, ascuns, ezoteric începe să prindă formă, contur și înțeles. Iar Cristina transmite și decodează într-un mod simplu și curgător formulele și principiile acestei științe milenare, la fel de complexă ca și viața însăși.
Ești singurul Maestru Feng Shui din România acreditat IFSA (International Feng Shui Association), cât și președintele Asociației Internaționale de Feng Shui – România (IFSA-R). În primul rând spune-ne cum ai ales această meserie atât de ezoterică’ pentru majoritatea dintre noi și de ce?
Cred cu tărie că Feng Shui m-a ales pe mine. Am ales să practic Feng Shui pentru că este un domeniu cât se poate de logic, ce folosește măsurători și formule exacte. A fost și este puntea dintre mine ca om cu înclinații creative, artistice și lumea cifrelor, a logicii, cu lumea rațională, lumea „matriceală’.
Undeva în mine s-a declanșat o curiozitate vizavi de această cunoaștere. Și am început să caut mai mult, să mă interesez. Până la urmă nu iese fum fără foc. Dacă în mii de ani s-au propagat niște informații, un sâmbure de adevăr trebuia să existe. Acest impuls mi-a dat curajul să ies din norme și limite și să plec în lume în Căutarea Maestrului, asemeni Eroului pe drumul inițiatic. Am avut puternicul sentiment că, deși aparent Feng Shui pare o glumă orientală, trebuie să fie ceva mai mult de atât, ceva ce nu se vede și pe care nu-l pot afla în România. Întotdeauna am crezut că dacă vrei să te desăvârșești într-un domeniu trebuie să studiezi cu cel mai bun. Așa că am început să-l caut pe cel mai bun pe Feng Shui. Evident, un chinez. Mai exact un Mare Maestru chinez. Feng Shui fiind o cunoaștere provenită din China, mi s-a părut cea mai bună alegere să studiez cu un nativ. Aăa a intrat Raymond Lo în viața mea, Maestrul meu, omul care mi-a schimbat destinul prin pasiunea și dăruirea pe care la rândul său le are pentru știința Feng Shui. Decizia de a pleca să studiez cu dânsul a fost una la fel de fulger ca aceea de a da la Facultatea de Arhitectură – sunt de profesie arhitect. Fără urmă de îndoială.
Feng Shui, ca și sintagmă, este din ce în ce mai folosită în vorbirea curentă. Însă, chiar dacă cuvintele Feng Shui sunt folosite, asta înseamnă că cei care le utilizează știu chiar ce înseamnă? Știu românii în anul 2021 mai multe despre Feng Shui? Există o mai mare deschidere în ultimii ani către această Știință?
Puțini dintre cei care folosesc termenul de Feng Shui știu literalmente ce înseamnă și cum s-a ajuns la această denumire. Mulți au ajuns să-l folosească pentru a descrie o stare: „Și-am stricat Feng Shui-ul’, „Nu e prea Feng Shui ceea ce ai făcut!’. Totuăi, inconștient oamenii îl asociază cu o stare de armonie, ceea ce este bine. Pentru că de fapt ăi de drept, Feng Shui (Vânt ăi Apă) este știința chinezească milenară, care poate armoniza un spațiu construit, în așa fel încât locuitorii acelui spațiu să se bucure de cele mai bune rezultate în anumite domenii ale vieții lor.
Feng Shui înseamnă integrarea cât mai armonioasă a omului în spațiul locuit (construit). Diagnosticul unei expertize Feng Shui se bazează pe plasarea omului pe energiile de calitate superioară, ca ele să-l poată susține în toate domeniile vieții lui.
Ce sunt cele 4 Coloane ale Destinului, Bazi sau Astrologia Chineză?
Înseamnă destinul personal al fiecăruia dintre noi, configurația celor cinci elemente în momentul nașterii. Data nașterii este transpusă într-un cod prin intermediul unor caractere chinezești care conțin matricea noastră personală. Înseamnă suma calităților și defectelor, potențialul fiecăruia la naștere. Metaforic: în momentul „sosirii’ pe planeta Pământ, fiecare primeăte câte o mașină, mai mică, mai mare, cu extraopțiuni sau nu. Acesta este destinul. Evident prin evoluția personală, prin muncă cu noi înșine, fiecare își poate îmbunătăți mașina.
Ce ne poți spune despre anul 2021 din punct de vedere Feng Shui?
Anul 2021 se afla în configurație astrologică de „Metal yin pe Bou’. Aceste două elemente vin fiecare cu aportul și semnificația sa. De exemplu, metalul Yin este în aspect superior, simbolul Bijuteriei, iar în aspect inferior, simbolul Pumnalului. Poate aduce cu sine tratate, alianțe, diplomație, în acelaăi timp poate aduce răsturnări de situații, tăiere, scindare, segregare, trădare, creștere de orgolii. Să ne amintim acum 60 de ani, în 1961, ridicarea Zidului Berlinului cu împărțirea în partea de est și partea de vest. Istoria se repetă: cei vaccinați/cei nevaccinați. Și totuși, homo sapiens este singurul animal care învață din greșelile trecutului. Așadar, să sperăm că latura superioară a metalului Yin, și anume Bijuteria, va avea câștig de cauză, iar roadele anului vor pârgui în tratate, comunicare superioară, colaborări, atât la nivel local, cât și la nivel global.
Pe de altă parte, metalul yin reprezintă tehnologia, high tech-ul, industria mașinilor, așadar se așteaptă inovație și salturi în acest domeniu. Acest element de metal yin este susținut de pământul din simbolul Boului anual (în ciclul nașterii celor cinci elemente, pământul generează metal). Pământul îi este resursa metalului, prin urmare, industria maăinilor se poate aștepta la alocare de fonduri și resurse pentru eficientizarea ei. Vă voi povesti pe viitor despre epoca mașinilor superioare în care vom intra peste doi ani.
Animalul anului, Boul, poate veni cu poftă de dulce’. Aăadar, atenție celor cu tendința de pufosire’, anul acesta va veni cu tentații dulci, posibil urmate de provocări pe splină, pancreas, colon, intestine, creătere în greutate, diabet, probleme musculare. Aviz amatorilor de dulciuri! Mai degrabă să prevenim decât să tratăm. Dacă tot ronțăim ceva dulce, să folosim acea energie pentru a ne crea viața pe care ne-o dorim, anul Boului fiind ideal pentru implementare de planuri noi.
Cum ne putem alege mașina ținând cont de Feng Shui / cele 4 Coloane ale Destinului? Dar viitoarea motocicletă?
Fun facts: unele publicații străine vorbesc despre Feng Shui-ul mașinii. Atâta timp cât un vehicul își schimbă mereu poziția cardinală, nu se poate pune problema unor energii constante în interiorul lui. Pentru a face un Feng Shui al mașinii, ar trebui să o lăsăm într-o singură poziție, pentru o lungă perioadă de timp. Iar acest lucru este practic imposibil, funcția mașinii fiind prin execelență, una dinamică. În schimb o exepertiză Feng Shui se merită făcută în situația în care avem o rulotă și vrem să o campăm pentru o lună într-o anumită zonă. După minim o săptămână, rulota și cei care locuiesc în ea vor fi afectați de energiile locului respectiv. Dacă ești norocos și ai parcat rulota pe o direcție cardinală bună, cei care petrec timp în ea se vor bucura de un „vibe’ pozitiv, de odihnă de calitate, bună înțelegere între membrii rulotei, experiențe benefice. Dacă însă ai neșansa să o parchezi într-o poziție cardinală nefavorabilă, locatarii rulotei se pot întâlni cu tot felul de situații inconfortabile: somn de slabă calitate, conflicte între membrii rulotei, indigestii, probleme musculare, în interiorul rulotei se pot strica obiectele electrocasnice, se pot petrece întâmplări mai puțin plăcute.
Același lucru se poate aplica și pentru ambarcațiuni: veliere, iahturi etc. Le putem face Feng Shui doar pe termen scurt, atâta timp cât sunt staționare într-un port pe o perioadă de timp mai lungă.
Însă, deoarece mai devreme am vorbit despre Coloanele Destinului, ne putem alege stilul maăinii sau culoarea mașinii în funcție de harta personală la momentul nașterii. Fiecare dintre noi are unul, două sau trei elemente, dintre cele cinci elemente care ne sunt benefice. În același timp, restul de elemente rămase ne pot pune bețe în roate’. Cele cinci elemente, lemn, foc, pământ, metal, apă, reprezintă limbajul planetei Pământ și totodată resursele naturale ale planetei. Le putem regăsi în forma lor organică, naturală, corespondența lor în culoare ( ex: pentru lemn: verde, albastru, pământ : galben, portocaliu, foc: roău, roz, burgundi, metal: alb, gri deschis, apă: negru, gri închis). Așadar ne putem alege maăina sau motorul în culorile favorabile nouă conform hărții personale astrologice. Tot în funcție de matrița personală ne putem alege și stilul pentru mașină/motor care să ne susțină energetic cel mai bine, care să ne facă să ne purtăm’ cu încredere: clasic, sport, minimalist, excentric.
De unde provine pasiunea ta pentru motorsport? Ce sentiment ai când ești pe motor?
Mi se pare că este unul dintre cele mai îndrăznețe sporturi: viteza, dublată de abilitate și strategie. O combinație irezistibilă! Astfel am devenit consumator avid al curselor de mare viteză. Acum doi ani, mi-am împlinit visul și am fost în Valencia la MotoGP. Am fost extrem de fericită să trăiesc experiența MotoGP în direct, la fața locului. Nimic nu se compară cu sunetul zecilor de motoare care rulează în plină trombă pe pista de curse, asemeni unui imens stup de albine. Și se face pielea de găină!
Când vine vorba de motoare, categoric Honda este alegerea mea. Probabil este și o alegere sentimentală, dat fiind faptul că preferatul meu în domeniul MotoGp este Dani Pedrosa, care, cu ajutorul Honda, și-a împlinit visul de a ajunge în rândul legendelor MotoGP.
Care este outfitul tău preferat și de ce?
Am mai multe preferințe. Este ca și cu parfumurile, le porți în funcție de stare. Nu pot declara un anumit outfit favorit, însă am câteva preferințe. De exemplu, mă atrage stilul oriental, rochiile qipao. Acestea mă transpun în lumea asiatică. Iubesc culturile din S-E Asiei, cât ăi ținutele lor tradiționale: tăietura gulerului, imprimeurile orientale, finețea mătăsii. În acelaăi timp, sunt zile în care mă simt în largul meu în stilul safari: pălărie, materiale din in, culori de pământ. Alte zile sunt sub semnul romanticului: fuste, stiletto etc.
Ce anume te motivează, te face să mergi înainte? Ce anume te face să vibrezi?
Asia de S-E mă face să vibrez: Iubesc culturile și oamenii din această zonă a lumii. Efectul cel mai crunt al pandemiei pe care l-am resimțit în mod personal a fost imposibilitatea deplasării în Asia de S-E, și mai ales în Singapore, țara mea adoptivă. Stâlpii mei de referință esențiali, pentru o viață împlinită, sunt: Bucuria. Echilibrul, Pasiunile, Acceptarea, Vocea Universului (Sincronicitățile), Călătoria, Recunoătință, Cunoaăterea, Umorul. Despre fiecare dintre acestea aă putea scrie câte o carte, însă le enumăr, rămânând să le descoperim ăi redescoperim fiecare dintre noi, perpetuu.
Ce preferi dintre Honda e și Honda CMX 500 Rebel, care au fost cu noi la foto shooting?
Amândouă! Am crezut inițial că îmi va plăcea mai mult motorul, deoarece mă pasionează maxim viteza și motoarele. Însă Honda e m-a surprins prin îmbinarea ingenioasă între tradițional și inovator. Are atât elemente clasice, cât ăi elemente foarte high-tech ăi tocmai acest fapt se potrivește cu mine: eu sunt Maestru Feng Shui tradițional, menirea mea este să aduc această știință milenară în prezent și viitor. Honda e este micuță, rapidă, discretă. La prima vedere poate trece neobservată, însă la o observare mai atentă îți dai seama cât de fină și elegantă este. Mi-a plăcut asocierea finisajelor care imită lemnul, cu display-ul foarte futurist, o îmbinare perfectă între trecut ăi viitor. De Honda CMX 500 Rebel nu am cuvinte, doar când mă uit la ea și vibrez!