Un nou proiect de lege ar putea obliga instituțiile publice din România să se asigure că 10% dintre mașinile lor sunt electrice. Inițiativa îi aparține președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și prevede un preț maxim pentru fiecare unitate ecologică achiziționată.
Actul normativ prevede ca toate instituțiile de stat să cumpere o mașină electrică la fiecare 10 autoturisme achiziționate în decursul unui an. Condiția este ca prețul acesteia să nu depășească 35.000 de euro, cu TVA inclus.
„Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în folosirea autoturismelor electrice de către autoritățile publice. Va diminua consumul de benzină și motorină, va ajuta la reducerea poluării și va promova deopotrivă o dezvoltare sustenabilă economică și ecologică‘, și-a motivat propunerea Călin Popescu-Tăriceanu.
Mașini electrice pentru instituțiile publice – Ce scrie în proiect
Proiectul de lege vizează modificarea articolului 5 din Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheluieli pentru autoritățile administrației publice și insituțiile publice, aprobată prin Legea nr. 242 din 2002. Mai precis, dacă inițiativa lui Tăriceanu va fi adoptată, se va introduce în text următorul alineat:
„La data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entitățile prevăzute în prezenta ordonanță, care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de minimum 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preț unitar nu poate depăși suma de 35.000 euro, inclusiv TVA‘.
Citește și:
VIDEO – Polițist român, filmat în timp ce conduce cu piciorul
Mărturisirile lui James May – De ce a fost tentat să-l ucidă pe Jeremy Clarkson
Cum arată Ford Puma, al doilea SUV produs la Craiova?
Șofer de „WOLZVAGIN’, invitat la Poliția Locală printr-un mesaj jenant
Țara în care 7 din 10 șoferi regretă că și-au cumpărat o mașină electrică
Claudiu Manda a rămas fără permis – Senatorul PSD circula cu 125 km/h în localitate
Măsurile propuse încă nu sunt în vigoare. Proiectul trebuie întâi adoptat de Parlament, apoi promulgat de Președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Sursa foto: 123RF.com