Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect privind finanţarea cu peste 103 milioane de lei a unui sistem de monitorizare şi informare asupra traficului şi a condiţiilor de circulaţie de pe autostrăzile A1, A2, A3 şi DN1, Bucureşti – Ploieşti, care include şi camere video.
„Fiecare autostradă va avea un sistem propriu, al cărui nod central de comunicaţii va fi conectat la Centrul de Monitorizare şi Informare de la DRDP Bucureşti. Se asigură astfel controlul şi comanda celor trei sectoare de autostradă dintr-un centru unic, dar rămâne şi disponibilitatea unei redistribuiri ulterioare’, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Camerele video pentru roviniete vor fi folosite pentru amendarea vitezomanilor
„Cel mai important beneficiu al acestui proiect îl constituie creșterea siguranței vehiculelor prin informarea în timp real asupra traficului, ghidarea dinamică a rutei și monitorizarea activă a condițiilor de trafic” se mai arată în document.
Centrul de Monitorizare şi Informare va trebui refăcut astfel încât să integreze noile echipamente şi să corespundă actualelor cerinţe, precizează Ministerul Transporturilor (MT).
Iată unde sunt amplasate cele 74 de camere video folosite pentru verificarea rovinietei
Sistemul de monitorizare şi informare este compus din următoarele subsisteme:
– Subsistem de monitorizare a traficului prin bucle inductive;
– Subsistem de monitorizare a traficului și detecție a incidentelor prin tehnologie video;
– Subsistem de monitorizare video;
– Subsistem de măsurare a condiţiilor meteo – rutiere;
– Subsistem de cântărire dinamică și măsurare dimensiuni;
– Subsistem de informare cu panouri cu mesaje variabile (VMS);
– Subsistem de monitorizare a traficului cu senzori wireless;
– Puncte de concentrare;
– Subsistem de securitate;
– Subsistem de comunicaţii si electroalimentare.
În cadrul proiectului vor fi luate în considerare patru acțiuni majore:
– Colectarea de date;
– Procesarea datelor;
– Accesul la date;
– Servicii de informare catre utilizatorul final (participantul la trafic).
Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea finanțării proiectului ‘Sistemul de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație de pe Autostrada A1, București – Pitești, Autostrada A2, București – Cernavodă și Autostrada A3, București – Ploiești și DN1, București – Ploiești’ poate fi consultat aici.
Vă reamintim că și Poliţia Română a demarat un parteneriat cu Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere prin care va obţine acces la camerele de supraveghere folosite pentru verificarea rovinietelor. Conform parteneriatului camerele de supraveghere vor fi folosite de poliţişti pe post de radar fix.
Bani irosiți pe proiecte spaguite umflate cu pompa, fara vreo mare utilitate ptr cetateni. Mai eficienta este accesul politiei la camerele de rovinieta, ca sa ne scape de toți retarzii vitezomani ce ne pun viața zilnic in pericol!!! Le-a trebuit ani de zile ca sa reacționeze ….mii de mutilați si sute de morți