Începând de astăzi, șoferii cărora le-a fost suspendat permisul pot reveni mult mai repede și mult mai ușor pe șosele, conform prevederilor unei noi legi. Aceștia pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare chiar dacă au depășit cu 70 km/h limita de viteză și chiar dacă sunt recidiviști.
Actul normativ despre care vorbim este Legea nr. 130/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care facilitează reducerea suspendării permisului de conducere. Începând de astăzi, șoferii trebuie să îndeplinească mai puține condiții pentru a fi eligibili pentru acest beneficiu.
Citește și:
LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!
Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!
Anterior, un conducător auto putea solicita reducerea perioadei de suspendare a carnetului doar dacă îndeplinea următoarele cerințe:
- să promoveze un test de verificare a cunoștințelor de legislație rutieră;
- să dețină pemris de conducere de minimum un an;
- să nu fi beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare în ultimii 3 ani de la săvârșirea faptei pentru care solicită reducerea;
- să nu fi avut dreptul de a conduce suspendat în ultimii 2 ani de la data constatării faptei.
Legea 130/2019 elimină ultimele două criterii, astfel că regulamentul se prezintă acum în următoarea formă:
„Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.‘
Practic, mai mulți șoferi români ce au momentan permisul de conducere suspendat devin eligibili pentru reducerea perioadei de suspendare, grație noii versiuni a actului normativ. Obținerea acestui beneficiu tocmai a devenit un proces mult mai simplu decât în trecut.
Noua lege: Indulgență mai mare la depășirea limitei de viteză
Altă prevedere stranie îi vizează pe șoferii cărora le-a fost suspendat carnetul pentru depășirea vitezei legale. Aceștia pot solicita reducerea suspendării la numai 30 de zile chiar dacă au depășit cu peste 70 km/h limita maxmiă de viteză, cu condiția să fi săvârșit fapta respectivă o singură dată în ultimul an.
„Pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
- dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;
- dacă depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar dacă fapta a fost săvârșită o singură dată în 12 luni‘, prevede noua lege.
În vechea variantă a textului, șoferii puteau solicita această reducere a sancțiunii dacă depășiseră cu 50 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv. Astfel, în noua formă, autoritățile sunt mai indulgente și acceptă o abatere mai mare de la Codul Rutier.
Nu în ultimul rând, actualizarea textului oferă posibilitatea șoferilor rămași fără permis să beneficieze de reducerea suspendării chiar dacă sunt recidiviști, dacă au mai beneficiat de această reducere în ultimii trei ani sau dacă au avut carnetul suspendat în ultimii doi ani.
Noua lege: Măsuri inexplicabile
Citat de Adevărul, Ionel Simioncă, vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră, recunoaște că nu înțelege logica acestor modificări legislative: „Dacă dăm portiţe de scăpare pentru recidiviştii din domeniu încurajăm, practic, atitudinea agresivă pe şosele. Din contră, numai prin creşterea pedepselor putem educa şoferii cu un comportament deviant. Asta pentru că toate studiile spun că mai mult de 95 la sută dintre şoferi se temperază când amenzile sau alte pedepse complementare sunt majorate. Din acest motiv, pentru mine o astfel de relaxare a legislaţiei este inexplicabilă, ca să fiu blând‘.
Legea nr. 130/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a intrat în vigoare astăzi, 18 iulie 2019. Documentul poate fi consultat la acest link.
Sursa foto: pxhere.com