Lipsa cererii de petrol la nivel mondial a condus la o scădere dramatică a prețului barilului de petrol. Ce înseamnă asta pentru consumatorii finali?
Citește și:
Analiză: cum a influențat pandemia prețurile carburanților
Au scăzut prețurile la carburanți! Care sunt noile tarife
Scăderea puternică a cererii de petrol din ultimele luni — în contextul COVID-19 — a dus la reducerea dramatică a prețului petrolului. Atât de dramatică încât a căpătat, recent, valori negative! Un baril (circa 159 de litri) de petrol a ajuns la -37,63 de dolari americani; adică furnizorii de petrol au plătit bani pentru a scăpa de petrolul extras.
Scăderea prețului petrolului cu 305% a fost cauzată de rafinării, care au spus „pas’ la livrările din luna mai; cererea scăzută a făcut ca stocurile acestora să ocupe integral capacitatea de stocare. La rândul lor, cei care vând petrol se confruntă cu aceeași problemă: nu mai au unde să stocheze producția de petrol.
Va avea acest fenomen impact favorabil asupra consumatorului final? Nu.
În plus, această scădere a cererii din partea procesatorilor de petrol este de scurtă durată: în iunie, barilul de petrol va crește din nou la 20 de dolari pentru contractele care vor fi onorate în luna Iunie și cu peste 30 de dolari pentru cele din Septembrie.