Mașinile lăsate în paragină pe străzile și în parcările publice vor putea fi mai ușor ridicate de autorități, dacă acest proiect de lege va fi aprobat.
Citește și:
Au! Ce poți păți într-un accident dacă îți ții picioarele pe bord
Autoritățile vor să îndepărteze autovehiculele care ocupă spațiu public pentru perioade îndelungate de timp și au o stare care trădează lipsa lor de mișcare. În alte cuvinte: vorbim de mașinile abandonate de proprietarii lor.
Un proiect de lege inițiat de parlamentarii USR, care a fost adoptat de Parlament și care așteaptă votul Camerei Deputaților, urmărește modificarea Legii nr. 421/2002 privind atributele vehiculelor fără stăpân, sau a celor abandonate pe domeniul public (sau privat) al statului.
Prima modificare este redefinirea sintaxei „vehicule fără stăpân’ astfel încât să fie aici incluse și vehiculele înmatriculate în străinătate abandonate pe domeniul public. Apoi, perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate va fi redusă la jumătate, de la 12 la 6 luni, scrie Profit.ro.
Mai mult, dacă proprietarul cere restituirea vehiculului ridicat de către autorități, acesta trebuie să prezinte în termen de maximum 5 zile dovada efectuării ITP-ului, dar și dovezile achitării taxelor auto, a impozitelor și a amenzilor.
Proprietarii vor fi notificați la domiciliu de ridicarea autoturismului, somația fiind înmânată de către autorități sau, în cazul excepționale, afișată la domiciliul sau la sediul deținătorului legal al mașinii. Dacă trec mai mult de 10 zile fără să fi răspuns nimeni somației, autoturismul este considerat proprietate a primăriei și, în funcție de starea sa, poate fi vândut sau casat.
Conform autorilor proiectului, numai în București există circa 3.000 de mașini abandonate identificate.