Parlamentul a adoptat un proiect de lege care va obliga polițiștii să aibă radar cu presemnalizare. Ce înseamnă asta? Orice tip de aparat radar va trebui presemnalizat cu panouri specifice de atenționare, cel mai probabil la fel ca exponatul din imaginea de mai sus.
Scăpăm de mașinile abandonate din București? Iată ce propune un consilier municipal
Pe lângă adoptarea din Parlament a acestui proiect, modificările propuse de acesta au fost și adoptate prin vot final în Camera Deputaților. Nu vă grăbiți să accelerați în voie, însă, pentru că mai este un singur pas până la adoptare – șeful statului trebuie să o promulge.
Cinci probleme pe care le poți avea vara cu mașina
Conform proiectului, panourile de atenționare trebuie să fie amplasate la minimum 500 de metri înainte de radar dacă este în localitate, respectiv minimum 2.000 de metri dacă polițiștii așteaptă șoferi grăbiți în afara localității. Practic, în loc de detector de radar sau de aplicația Waze, panourile vor atenționa șoferii cu mult înainte să ajungă în raza de acțiune a unui polițist echipat cu aparat radar și cu acest dispozitiv în funcțiune.
Taxa de pod de la Feteşti şi Giurgeni ar putea fi desfiinţată
În cazul temutelor radare pistol, care folosesc tehnologie laser și acționează mai rapid decât unitățile convenționale, fiind și mai dificil de detectat de sistemele disponibile comercial, polițistul nu va mai putea să-l folosească la mai mult de zece metri de mașina de poliție. Apropo, toate mașinile folosite de Poliția Rutieră cu radar la bord vor trebui să aibă în mod obligatoriu înscrisurile specifice și însemnele distinctive ale acestei instituții.
STUDIU: Accidentele cu SUV-uri ucid mai mulți pietoni
Aceste prevederi înseamnă că polițiștii nu vor mai putea să surprindă șoferii care încalcă viteza legală dacă nu își anunță din timp prezența și nu sunt într-o mașină care să fie inscripționată vizibil cu însemnele Poliției Rutiere. Însă, trebuie să notăm că noile prevederi nu afectează în niciun fel radarele care pot fi activate în mers.
România se află pe ultimul loc în UE la numărul de mașini la mia de locuitori
Acestea din urmă sunt adesea montate pe autovehicule ale Poliției Rutiere care sunt însemnate clar. Tot ce le mai lipsește pentru a putea funcționa fără probleme dacă va fi promulgat acest proiect de lege este un semn specific pe anumite drumuri publice.
Motivația acestui proiect de lege a fost găsirea unei metode prin care să oblige polițiștii de la rutieră să aplice și alte sancțiuni în trafic și să întreprindă mai multe măsuri pentru prevenirea accidentelor care au loc pe drumurile publice.
Au intrat în vigoare tarifele majorate de parcare stradală din București
În timp ce un echipaj cu radar putea să obțină rapid amenzi dacă era poziționat într-un loc în care șoferii erau tentați să apese mai tare pe accelerație, aceeași situație va fi greu de replicat din punct de vedere financiar pentru alte abateri. Evident, nu imposibil, pentru că sunt suficiente fapte pe care le comit șoferii români pe drumurile publice, în afară de depășirea vitezei legale, pentru care aceștia ar putea fi amendați.