VIDEO Review Nextbase iQ: Am testat cea mai inteligentă cameră auto DVR din lume

A sosit momentul întâlnirii pe viu cu Nextbase iQ, prima cameră auto DVR cu adevărat inteligentă din lume. Am desigilat cutia, am instalat camera pe mașină și am pus-o la treabă.

Chiar dacă am observat un progres substanțial al siguranței la bordul mașinilor lansate în ultimii anii, mai ales în timpul condusului, prin adoptarea nenumăratelor sisteme de asistență, securitatea, referindu-ne în speță la momentele cât mașina stă parcată, nu a evoluat foarte mult. Majoritatea mașinilor noi dispun de funcții keyless start and go, dar tocmai aceste tehnologii fac vehiculele mai ușor de spart' de către răufăcători.

REVIEW VIDEO:

Nextbase iQ reprezintă primul device din sfera sa care aduce beneficiile unui sistem avansat de securitate, găsit până acum doar la interiorul unui smart home, la bordul oricărei mașini.

Apropo, Nextbase iQ este distribuită oficial în România de către Falcon Electronics, însă o puteți găsi și în lanțurile mari de magazine specializate în comercializarea produselor electronice, cum ar fi Altex sau eMag.

La nivel mondial, Nextbase a comercializat deja peste cinci milioane de camere de bord, însă după lansarea modelului iQ, britanicii se așteaptă ca acest număr să ajungă la șase milioane până la sfârșitul anului.

Nextbase iQ este oferit în trei variante: 1K, 2K și 4K, coduri ce fac referire la rezoluția maximă la care poate ajunge camera în momentul înregistrării. Noi am primit spre testare modelul 4K, ce oferă cele mai clare imagini.

 

 

Ce găsim în cutie?

Concret, în cutie identificăm camera Nextbase iQ montată direct în suportul său care dispune de două antene GSM. Aceasta se prinde direct pe parbrizul mașinii cu ajutorul adezivului 3M preinstalat. Acesta oferă o lipire de lungă durată.

 

 

Mai departe, camera Nextbase iQ este acompaniată de cablurile de conectare, cel negru fiind folosit pentru a lega camera la portul OBD II al mașinii, iar cele roșii, direct la panoul de siguranțe al mașinii. Așadar, iQ nu folosește o conexiune 12V-USB asemenea majorității deviceurilor și accesoriilor care pot fi montate în mașină.

Iar pentru a monta cablurile cât mai aproape de chederul geamului și în spatele bordului, utilizatorii primesc o unealtă specială din plastic. În continuare, Nextbase ne oferă un sticker ce poate fi lipit pe spatele mașinii, avertizându-i pe ceilalți șoferi din trafic că acțiunile lor sunt înregistrate.

 

Viitorul camerelor de bord

Pentru a avea acces la internet, Nextbase iQ vine cu o cartelă SIM IoT încorporată, permițând proprietarului să primească oricând și oriunde alerte de la distanță cu privire la orice incident cât mașina stă parcată.

IQ funcționează alături de Google Maps pentru o poziționare GPS de mare precizie pentru urmărirea rapidă și convenabilă a vehiculului.

Conform datelor analiștilor independenți de la GfK, camerele digitale de bord „Dash Cams', au devenit zona cu cea mai rapidă creștere în domeniul electronicelor de larg consum în 2015, mai rapid decât dronele și camerele de acțiune, vânzările crescând cu 395%.

Din această piață din Marea Britanie, gama Nextbase de camere de  bord reprezintă acum aproape 80% din volumul total.

Nextbase a colaborat cu societatea de asigurări AXA din Marea Britanie pentru a dezvolta prima poliță de asigurare Dash Cam din lume în 2014. Polița oferea șoferilor o primă redusă (cu 12,5%) dacă aceștia conduceau mașini cu o cameră de bord instalată și a deschis calea pentru un nou tip de produs de asigurare, care este acum adoptat pe scară largă în Regatul Unit, unde peste 40 de asigurători de top acceptă filmările Dash Cam, introducând chiar și propriile politici legate de acest subiect și în alte țări.

Mai mult decât atât, în 2021, Nextbase a lansat prima poliță de asigurare din lume de la un producător de camere de bord. Produsul recompensează șoferii atenți în trafic cu prime reduse de asigurare auto pentru că mașina mai sigură mulțumită instalării unei camere de bord.

Compania a primit recunoaștere pentru inovațiile sale în domeniul camerelor auto DVR de la publicații britanice consacrate, cum ar fi The Sunday Times, The Daily Mail, The Independent, Driving.co.uk, Auto Express, What Car?, Honest John, Tech Advisor, etc.

 

Instalare facilă

Pentru a fi pregătiți în momentul instalării camerei în mașină, downloadăm aplicația Nextbase iQ de pe Play Store în cazul unui telefon cu Android sau de pe App Store în cazul unui iPhone.

Noua cameră de la Nextbase poate fi instalată în două moduri utilizând cablurile furnizate în pachet. Fie alegeți montarea utilizând conexiunea la portul OBD II al mașinii, fie alegeți suportul unui specialist și optați pentru kitul hard-wire (HWK), care face legătura direct la panoul de siguranțe al mașinii.

Alături de camera principală, care filmează către parea din față a mașinii, există și o a doua cameră, iar aceasta este folosită pentru a filma interiorul mașinii. În timpul nopții, calitatea video se menține la cote înalte, capturând clar fețele persoanelor din jurul mașinii, a numerelor de înmatriculare are vehiculelor din jurul mașinii sau chiar a semnelor de circulație. Capabilitățile video avansate sunt disponibile și pentru camera care filmează spre interior, deoarece aceasta dispune de vedere cu infraroșu.

Modulul pentru filmarea către spatele mașinii este vândut separat. Indiferent de versiunea camerei principale Nextbase iQ pe care ai ales-o, camera din spate ajunge la rezoluția maximă 1440p (2K).

Nu se poate face vizualizarea live pe spatele noii camere. De acest lucru se va ocupa total aplicația conectată de pe smartphone-ul utilizatorului. Totuși, camera dispune de un afișaj care indică mai multe aspecte, cum ar fi intensitatea semnalului GSM, a semnalul GPS, status filmare, precum și alte procese. De asemenea, inelul luminos RGB da un aspect high tech camerei și vine cu funcții multiple. Listă completă a modurilor de afișare poate fi identificată în manualul de utilizare.

 

 

Device-ul vine cu un card de memorie de 64 GB preinstalat, însă, în funcție de necesități, utilizatorii pot cumpăra direct de la Nextbase carduri cu o capacitate mai mare de stocare, de până la 256 GB.

Butonul protect de jos salvează automat fișierul respectiv în timpul înregistrării, nepermițând camerei să mai reînregistreze peste acel fișier.

 

 

Revenim la bordul mașinii unde am instalat camera Nextbase iQ. Așa cum recomandă și producătorul, am instalat camera lângă oglinda retrovizoare, pentru o mai bună vedere asupra traficului. În cazul meu,  conexiunea camerei a fost realizată utilizând cablul OBD, pe care eu îl observ în premieră pentru un asemenea tip de echipament.

Camera este fixată ferm pe parbriz mulțumită unui adeziv extrem de puternic. Însă pentru a avea un efect de lungă durată, pachetul camerei include un set de șervețele speciale, de tipul celor pe care le găsiți în ambalajul unei folii de sticlă pentru telefon.

Nu uitați că poziționarea camerei auto DVR nu trebuie să obstrucționeze vederea și nici să încurce în vreun fel declanșarea airbagurilor în caz de accident.

 

Tehnică și tehnologie

Pentru cei care apreciază tehnicalitățile, camera din față oferă un unghi de înregistrare la 140 de grade, în timp ce obiectivul care vede' spre interiorul mașinii oferă un unghi și mai larg, fiind capabil de a capta imagini la 180 de grade.

Formatul de înregistrare este .mp4, în timp ce rezoluția de înregistrare pentru camera din față este de 3840×2160 la un bitrate de 40 mbps cu 30 de cadre pe secundă. Camera spate înregistrează la o rezoluție de 2560×1440 de pixeli, în timp ce bitrate-ul se ridică la 24 mbps. De asemenea, filmarea se realizează la 30 de cadre pe secundă.

Pentru o singură înregistrare, Nextbase iQ realizează patru clipuri video, câte două pentru fiecare cameră (față și spate), iar înregistrările sunt disponibile direct în format high res și low res (rezoluție 848×480). Iar pentru a nu suprasolicita cardul de memorie de 64 Gb inclus, fișierele sunt stocate și în cloud, unde avem acces permanent.

Imaginile capturate sunt pline de viață, cu culorii vii și o claritate excepțională, însă lăsăm capturile din recenzia noastră video să vorbească.

Asemenea oricărei alte camere auto DVR, și Nextbase iQ face înregistrări separate, scurte, de câteva minute, pentru a facilita partajarea fișierelor. După umplerea cardului, camera rescrie automat noile informații peste filmările anterioare. Fișierele protejate (salvate anterior) rămân la locul lor. Funcția poartă numele de Înregistrare în buclă'.

Camera Nextbase iQ dispune de senzori G și radar incorporați, care detectează mișcările bruște sau eventualele lovituri în interiorul sau în exteriorul mașinii. Camera salvează automat înregistrarea dacă detectează un asenemea eveniment. De asemenea, în aceste momente, camera transmite automat o notificare către telefonul dumneavoastră.

Pentru a viziona filmările realizate puteți accesa aplicația Nextbase iQ sau puteți scoate cardul din cameră pentru a-l introduce într-un calculator, moment în care puteți edita sau partaja fișierele după bunul plac. Mulțumită conexiunii 4G, Nextbase iQ oferă acces la caracteristici de securitate ample.

 

Inteligență la bordul oricărei mașini

Remote Live View prin intermediul aplicației iQ, oferă access la tot ce se întâmplă înăuntrul  vehiculului tău sau în jurul acestuia, în orice moment cât camera se află în funcțiune. De asemenea, aplicația permite utilizatorilor, să transmită live imaginile, să declanșeze o alarmă sonoră, să vizualizeze înregistrările de pe cardul de memorie sau să partajeze istoricul video.

SmartSense Parking

Sistemul vă protejează mașina în permanență, evitând consumarea bateriei vehiculului. Cu tehnologia duală de detectare a proximității, senzorii Nextbase Spatial Awareness și G-Force, scanează zonele înconjurătoare ale vehiculului și avertizează asupra oricăror pericole prin notificări în timp real către smartphone cu imagini și videoclipuri.

 

 

Guardian Mode

Permite utilizatorilor să seteze parametri pentru alerte la distanță atunci când oferă vehiculul unei alte persoane, cum ar fi un valet, un mecanic de service, sau copiii adolescenți care abia și-au luat permisul auto. Aceste alerte pot fi declanșate de diverse acțiuni, cum ar fi depășirea unei anumite viteze, accelerarea și frânarea bruscă sau părăsirea unei zone geografice prestabilite.

Comanda vocală

Comanda vocală de tip Picovoice', este integrată în mai multe limbi pentru a oferi conducătorilor posibilitatea de a controla hands-free' noile caracteristici ale camerei iQ fără a fi nevoiți să-și ia privirea de la drum sau mâinile de pe volan.

Modul Martor (Witness Mode)

Modul martor, activat utilizând comanda vocală, înregistrează instantaneu un bloc video cu o durată de 30 de minute în cloud și trimite instantaneu o notificare către un contact de urgență în timp real. Astfel, utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să se confrunte niciodată singuri și fără dovezi cu o situație stresantă.

Notificări în timp real

Notificările sunt trimise în timp real pe telefonul tău atunci când Nextbase iQ simte că o anumită persoană s-a apropiat periculos de mult de mașina ta, a lovit-o sau chiar dorește să o spargă pentru a fura ceva.

Alarma la distanță îi permite utilizatorului să pornească un sunet puternic emis de camera Nextbase iQ pentru a înștiința răufăcătorul că este înregistrat și că ar trebui să părăsească imediat locul.

Emergency SOS sunt alerte automate de urgență către serviciile publice de urgență. Aplicația transmite un mesaj în care va include detalii complete despre locație și alte informații despre șofer care pot fi salvatoare în cazul unui accident grav.

 

Funcții disponibile pe viitor

Față de celelalte produse concurente, o propunere unică de vânzare a camerei Nextbase iQ este reprezentată de faptul că acesta continuă să evolueze și să se dezvolte, cu noi funcții și actualizări software adăugate în mod regulat în sistem over-the-air.

Asta înseamnă că, pe măsură ce tehnologia Smart Dash Cam avansează, proprietarii vor avea acces la funcții noi, fără a fi nevoie să cumpere un produs nou. Funcționalitatea continuă este posibilă doar prin avantajul oferit de chipset-ul CV (Computer Vision).

Probabil cea mai interesantă funcție din portofoliul viitor al lui Nextbase iQ este Roadwatch AI. Această funcție scanează constant traficul din jurul mașinii și analizează vitezele și traiectoriile celorlalte vehicule, precum și a pietonilor, bicicliștilor și a trotinetelor electrice.

 

Planuri de protecție

Pentru a accesa funcțiile 4G este nevoie de un abonament, Nextbase oferă utilizatorilor camerei auto Nextbse iQ flexibilitate în alegerea unor abonamente, începând cu planul gratuit Solo. Prin actualizarea la caracteristicile inteligente ale camerei, utilizatorii au posibilitatea de a alege între abonamentul Protect sau Protect Plus, fie lunar, fie anual, beneficiind de reduceri pentru abonamentele pe termen lung sau optând pentru activare în funcție de necesitate. De asemenea, utilizatorii noi de Nextbase iQ vor primi posibilitatea de a activa un abonament special de încercare, gratuit, timp de trei luni.

 

Verdict

Dacă nu ai deja montată o cameră de bord în mașina ta, și așteptai un produs cu adevărat spectaculos care să vină cu tehnologii ample pentru securitatea ta și a mașinii tale, Nextbase iQ reprezintă soluția ideală.

Siguranța de a avea mereu un martor' cu tine în mașină te poate scoate cu siguranță din bucluc. Să nu uităm că multe accidente s-au petrecut în circumstanțe greu de identificat, moment în care o cameră de bord inteligentă devine extrem de importantă, salvându-te de eventuale traume morale și costuri enorme cu reparația mașinii tale sau a altora.

Iar pentru că știm cu toții că drumurile din România nu sunt cele mai sigure, este întotdeauna bine să ne apărăm prin anticipare și prevenție. Atenție în trafic!

 

Auto Bild România a avut ocazia de a discuta cu Allard Rustenhoven – directorul departamentului de PR și comunicații pentru Nextbase Europa, interviu pe care îl puteți găsi aici.

În ofera celor de la Nextbase există în continuare 622GW, model pe care noi l-am testat în trecut, review amănunțit ce poate fi găsit aici.

Adaugă un comentariu