Suspendarea pedepsei pentru ucidere din culpă este interzisă dacă infracţiunea a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului, a altor substanţe psihoactive ori fără permis de conducere, prevede o propunere legislativă de completare a Codului penal.
Potrivit unui comunicat al Senatului această propunere legislativăa fost înregistrată de Ziua europeană fără decedaţi în accidente rutiere.
Citeşte şi:
Depăşire la limita nebuniei pe Autostrada Timisoara – Arad (Video)
Metodă nouă de furt: de ce se pune o sticlă de plastic la roata mașinii
„Potrivit unui raport din 2017 al Comisiei Europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeana în ceea ce priveşte pierderea de vieţi omeneşti, contrar tendinţei din spaţiul comunitar în ceea ce priveşte numărul de decese raportat la un milion de locuitori. Deşi numărul victimelor decedate în accidente rutiere a scăzut constant în Uniunea Europeană, ajungând la 49 raportate la un milion de locuitori, în România, tendinţa este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori – în creştere constantă în ultimii 10 ani’, se arată în comunicat.
În prezent, legea permite posibilitatea suspendării executării pedepsei, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei în cazul unui concurs de infracţiuni între uciderea din culpă, în condiţiile art. 192 alin. (2) şi cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere – art. 335 alin. (1) – (3), ori conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, reglementata la art. 336 alin. (1) – (3), explică sursa citată.
„Sunt convins ca vom contribui la conştientizarea tuturor categoriilor de participanţi la traficul rutier cu privire la riscurile şi consecinţele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie. Este o măsură care ne va proteja pe noi toţi, dar mai ales pe cei care ar putea să îi împiedice pe cei care ar intenţiona să se urce la volan băuţi, drogaţi sau fără permis’, se mai arată în comunicat.
Dacă această propunere legislativă de completare a Codului penal ar fi fost făcută din timp şi ar fi intrat în vigoare Mario Iorgulescu, fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), ar fi ajuns direct la închisoare după teribilul accident provocat în Bucureşti.
Datele oficiale arată că Mario Iorgulescu avea o alcoolemie de 1,96 g/l alcool pur în sânge la prima analiză şi de 1,76 g/l alcool la cea de-a doua prelevare. De asemenea, fiul președintelui LPF a fost depistat pozitiv și cu cocaină.