În ton cu vremurile pe care le trăim, și sisteme de frânare trebuie să fie prietenoase cu mediu. Iată ce demersuri fac producătorii.
Citește și:
De ce vor avea toate modelele Volvo un stop de frână deasupra parbrizului?
Un posesor de Tesla a testat sistemul de frânare autonomă folosindu-și soția drept cobai
ABS pe zăpadă – Diferența dintre a frâna CU ABS și FĂRĂ ABS
Există multe diferențe între mașinile cu motor termic, cele electrice și cele cu hidrogen, însă unul dintre elementele comune foarte importante sunt frânele. Un agregat crucial, deseori trecut cu vederea, care a trebuit să-și croiască, independent de evoluția tehnică a automobilului, drumul către sustenabilitate.
Pentru că mașinile sunt din ce în ce mai multe, chiar și cel mai mic element nociv devine un factor dăunător pentru mediu. Spre exemplu, cuprul folosit pentru fabricarea plăcuțelor de frână. Prin folosirea sistemului de frânare, microparticule de cupru se depun pe drum; acestea pot fi dăunătoare pentru unele animale sălbatice. Această materie începe să fie interzisă și prin lege mai nou, însă unii producători de componente de frânare au început să cerceteze subiectul cu mult înainte.
În 2013, TMD Friction a fabricat pentru prima dată un sistem de frânare care să folosească alt material de fricțiune decât cuprul. Acele componente s-au găsit pe modelele BMW M3 și M4. Piața afermarket a adoptat soluții similare: 95% din volumul actual de vânzări de plăcuțe de frână nu conțin cupru. TMD Friction cercetează constant mai mult de 200 de materiale diferite pentru a găsi soluții noi în dezvoltarea sistemelor de frânare. Grija principală este, desigur, siguranța, însă sustenabilitatea rămâne un factor pe care producătorii de frâne nu îl ignoră deloc.
Iar prin „sustenabilitate’ se înțelege nu doar calitatea produsului, ci și atenția la modul în care se produce acesta. Reciclarea este un subiect important aici. TMD Friction a reciclat în 2019 peste 8.000 de tone de material de abraziune; în plus, caută soluții pentru a exploata energia rezultată în urma procesului de producție. În Franța, aceasta a fost folosită pentru a încălzi o piscină publică. Adoptarea unor soluții ecologice privește și evitarea, pe cât posibil, a materialelor auxiliare: spre exemplu, înlocuirea ambalajului de plastic pentru plăcuțe cu unul din carton, se poate evita folosirea a peste 40 de tone de plastic de-a lungul unui an.