Automobilul urban SUSTAINA-C Concept și miniscuterul electric Pocket Concept au stat alături de scuterul SH125i „Vetro' pentru a ilustra abordarea evolutivă a mărcii Honda către un design mai sustenabil și durabil al produselor.
De remarcat: utilizarea de noi materiale și finisaje brevetate fără vopsea reduce emisiile de CO2 din procesele de fabricație și creează o estetică distinctă pentru clienți. Vehiculele expuse respectă strategia „Triple Action to Zero' inițiată de Honda, ca un pas nou în călătoria către neutralitatea emisiilor de carbon în toate produsele și operațiunile sale comerciale până în 2050.
Dezvăluit în premieră la Japan Mobility Show 2024, automobilul SUSTAINA-C Concept a fost proiectat pentru a examina modul în care societatea s-ar putea elibera de constrângerile resurselor limitate. Acest model vine cu Pocket Concept, un vehicul compact cu două roți care poate fi pus în portbagaj pentru a oferi mobilitate suplimentară.
Elementele exterioare de caroserie au fost realizate cu rășină acrilică reciclată din stopurile uzate pentru a produce elemente exterioare care nu necesită vopsire. Honda creează astfel un finisaj exclusiv nevopsit care nu ar putea fi industrializat cu materiale convenționale. Această tratare a materialelor ar putea reduce emisiile generate în timpul producției cu până la 45%, parțial datorită utilizării de materiale reciclate, cât și prin absența vopselei, care poate reprezenta până la 80% din emisiile de CO2 ale unei fabrici.
Exemplarul SUSTAINA-C Concept expus la Milano prezintă un efect marmorat alb-negru, realizat prin amestecarea culorilor cu diferite puncte de topire în panouri în timpul procesului de turnare. Completând estetica lor atractivă, panourile exterioare ale vehiculului sunt rezistente la crăpare și pot reveni la forma inițială după ciocniri ușoare. De asemenea, ele oferă un nivel ridicat de rezistență la intemperii, cu daune minime cauzate de radiația solară.
În spate, datorită transparenței excelente a rășinii acrilice, hayonul vehiculului SUSTAINA-C Concept a putut fi fabricat dintr-un singur panou care funcționează ca un ecran de smartphone. Afișajul LED miniatural a fost conceput pentru a da mesaje celorlalți participanți la trafic prin text sau imagini simple, oferind o potențială nouă dimensiune pentru designul exterior al vehiculelor de mâine.
În fine, utilizarea rășinii acrilice evidențiază o posibilă abordare pentru recircularea resurselor în viitor. Această rășină, dezvoltată în colaborare cu Mitsubishi Chemical, provine din farurile spate ale vehiculelor scoase din uz, care sunt zdrobite și tratate înainte de a fi modelate în panourile vehiculelor SUSTAINA-C Concept. Aceasta este una dintre modalitățile promovate de Honda pentru a reduce extracția de resurse noi și este o parte integrantă a cercetării sale axate pe tehnologii de reciclare avansate, rentabile, cu emisii scăzute de carbon și eficiente din punct de vedere energetic, creând un lanț valoric circular de la o generație de vehicule la alta.
Potrivit lui Kento Ishii, purtător de cuvânt al proiectului SUSTAINA-C, aflăm că: „SUSTAINA-C este o ilustrare a posibilităților oferite atunci când accentul este pus pe sustenabilitate și durabilitate. Acest lucru se aplică pieselor de caroserie în sine, precum și elementelor care nu sunt vizibile din exterior. De la utilizarea oțelului mai ecologic pentru platforma tehnică și până la materiale reciclate montate în cabină, există multe moduri prin care putem transforma producția de vehicule. Și nici una dintre aceste inițiative nu ar trebui să fie în detrimentul esteticii produselor noastre; folosim materiale noi pentru a crea o estetică unică și pentru a oferi o valoare sporită clienților noștri.'
Honda aplică deja modalități de a reduce emisiile de CO2 din fabricarea produselor sale în Europa, așa cum demonstrează versiunea „Vetro' a foarte popularului scuter SH125i, lansat de pe site-ul Honda Italia Industriale. „Vetro', cuvântul italian pentru „sticlă', este un model în ediție specială care prezintă panouri de carenaj nevopsite.