Opel Mokka infrunta Skoda Yeti si Nissan Qashqai

Amuzantul Opel Mokka are in orice caz un efect inviorator – dar poate el sa se afirme in fata rivalilor consacrati de la Skoda si Nissan?

Cu siguranta, cei care dau nume in industria auto nu duc lipsa de imaginatie. Opel si-a botezat mini-SUV-ul sau dupa o specialitate de cafea tare, Skoda dupa un muntean paros de origine dubioasa si Nissan dupa un trib nomad din Iran. Trebuie sa-ti si vina astfel de idei.

Lui Opel i-a venit si ideea unui gabarit interesant pentru Mokka. Cu o lungime de 4,28 metri, acesta este cu 15 cm mai scurt decat VW Tiguan si se incadreaza la fix intr-un segment care tocmai inregistreaza o crestere puternica. Dar acolo nu este singur: din 2007, in aceasta clasa isi face de cap Nissan Qashqai (4,33 m lungime), iar din 2009 la grup a aderat si Skoda Yeti (4,22 m lungime). Cum le prieste celor doi bautura energizanta de la Opel?

Oferta de spatiu: Yeti este o minune a organizarii

Skoda uimeste inca o data cu habitaclul sau generos, aerisit. Yeti este perceput ca fiind o clasa mai mare decat Nissan si Opel. Este un merit al organizarii inteligente a spatiului si a formei casetate. La asta se adauga variabilitatea mare, cele trei scaune individuale din spate putandu-se culisa, plia sau chiar demonta – in acest caz, portbagajul creste de la 405 litri la 1.760 de litri. Un spatiu mai mult decat suficient pentru sarcina utila de 480 kg – si in acest caz Skoda se afla in frunte.
La Opel exista spatiu suficient in fata, iar pe scaunele ergonomice certificate AGR (390 de euro) se sta perfect. In spate este o problema, in special cu spatiul la genunchi, in timp ce adultii il vor gasi cam inghesuit la umeri. Bancheta si spatarul acesteia sunt rabatabile fractionat, dar Opel nu ofera mai multa variabilitate. Portbagajul inghite intre 362 de litri si 1.372 l – nu e foarte mult, spre exemplu, volumul de 500-1.550 de litri al Astrei Sports Tourer fiind mult mai mare. Sarcina utila de numai 360 kg este, de asemenea, modesta. Deci, deschideti bine ochii la alegerea pasagerilor si a bagajelor.
De greutatea acestora nu e nevoie sa tina cont proprietarul unui Qashqai, acesta putand cara 472 kg. Si portbagajul este, cu un volum de 410-1.513 litri, mai mare decat la Mokka. Referindu-ne strict la dimensiunile exterioare, Qashqai este cel mai mare, dar acest lucru nu se concretizeaza si in oferta de spatiu. Similar cu Mokka, este spatios in fata, dar relativ ingust in spate. Pentru cei care vor mai mult, Nissan are in meniu Qashqai+2, care este cu 21 cm mai lung si are un ampatament mai mare cu 13,5 cm. Pret suplimentar: 1.748 de euro.

Propulsia: Motoare pe benzina la SUV – este bine?

Qashqai este propulsat de un motor cu patru cilindri de 2,0 litri, care functioneaza de la aspru pana la viguros. Pentru a-si lua avant, propulsorul are nevoie de turatii, caracterul sau aminteste de motoarele cu 16 supape de prima generatii. Nissan ruleaza cuminte si manevrabil, dar ambitiile sportive sunt subminate de directia pastos-greoaie si de schimbatorul de viteze rigid. Are o suspensie ferma, dar totusi armonioasa. La Opel, motorul turbo de 1,4 litri este vioi in oras si pe trasee scurte, dar pe autostrada el pare astmatic si gatuit. In palierul superior de turatii, vibratiile si zgomotul sunt pregnante.
Mokka este conceput cuminte si blajin, insa nu ruleaza prea agil din cauza directiei sale nearmonioase, dar nu si lipsite de sensibilitate. Suspensia este confortabila, cu o usoara tendinta de tangaj. Drumurile cu denivelari nu-i plac prea mult, atunci masina topaie prea mult.
Nici Yeti nu este in largul sau cand vine vorba de sparturile din asfalt sau gropile din carosabil. El are o suspensie destul de rigida, acesta fiind reversul trenului de rulare reglat ferm. Yeti mimeaza sportivul printre SUV-urile mici, este sprinten si agil, cu o directie incisiva si schimbare precisa a treptelor. Motorul sau TSI de 1,8 litri functioneaza rafinat si silentios, este vioi si are o putere mare de tractiune.
Astea ar fi vestile bune – dar care e situatia consumului de combustibil? Skoda si-a permis in test 8,8 l/100 km, Nissan a consumat 8,5 l/100 km si Opel 8,0 l/100 km. Prea mult, daca ne intrebati pe noi. Deoarece motoarele diesel similare ca putere sunt mult mai economice: Skoda 6,7 litri, Nissan 6,0 litri si Opel 5,7 litri.

Costurile: Mokka este cel mai convenabil

Opel cere 17.296 de euro pentru Mokka 1.4 Turbo in echiparea de mijloc Enjoy, care este relativ bine echipata. Skoda Yeti, in echiparea promotionala Adventure (are la baza echiparea de mijloc Ambition), este ceva mai slab echipata si costa 21.822 de euro. Nissan Qashqai, de asemenea in echiparea de mijloc (Acenta), costa 21.979 de euro, dar ofera cea mai bogata echipare standard din test.

Locul 1: Skoda Yeti 1.8 TSI 4×4
Inca o victorie clara pentru Yeti. Interiorul aerisit, cu spatiu la discretie, modularitatea de top, motorul vioi si agilitatea remarcabila vorbesc in favoarea SUV-ului Skoda.

Locul 2: Opel Mokka 1.4 Turbo 4×4
Forma compacta si designul reusit fac din accesibilul Mokka o oferta interesanta. Motorul mai putin manierat si trenul de rulare mai au nevoie de imbunatatiri insa.

Locul 3: Nisssan Qashqai 2.0 4×4
Nu mai este cel mai tanar, dar este inca simpatic si atractiv.   Spatiul in spate este destul de inghesuit, iar motorizarea este aspra si gurmanda. In plus, costurile sunt relativ mari.

Verdict
„Cubul magic a reusit din nou, Skoda Yeti castiga fara probleme. Nu-i de mirare, deoarece micul ceh ofera mult spatiu interior la dimensiuni exterioare extrem de compacte. Noul Opel Mokka are perspective bune, dar nu se compara cu Yeti nici in privinta motorului si nici a trenului de rulare. In ceea ce priveste cumintele Qashqai, pe care l-am laudat adesea, acesta isi arata varsta conceptului, atat in ceea ce priveste interiorul, cat si in ceea ce priveste trenul de rulare. Pentru japonez urmeaza insa un nou model in curand.

Adaugă un comentariu