Test comparativ: BMW X3 35d xDrive vs Audi S Q5 TDI

Euforie si economie? Pentru multi este o contradictie de termeni, iar pentru Audi si BMW – o provocare. SQ5 TDI si X3 35d incearca sa imbine cat mai bine aceste deziderate.

Multa vreme notiunea de sportivitate a fost incompatibila cu cea de motor diesel. Pentru o perioada prea lunga de timp, dieselurile au fost greoaie, incete, zgomotoase si murdare, improprii pentru a motoriza un pursange pe patru roti. Economice, da, dar cam atat. Pentru orice altceva, producatorii de masini sportive au preferat aristocraticul motor pe benzina, in ciuda proastelor obiceiuri ale acestuia de a goli rezervorul cat ai zice „sport. In ultimii ani insa, rafinamentul dieselurilor a ajuns la o cota foarte inalta, iar puterea a crescut pana la nivelul motoarelor pe benzina echivalente. Chiar daca au pastrat acelasi respect adanc pentru bugetul de combustibil al proprietarului. Iar acum, doua sportive autentice ne dovedesc ca performantele si motorina nu sunt deloc incompatibile, dupa cum nu sunt nici placerea la volan si economia de combustibil. Noul Audi SQ5 TDI si BMW X3 35d inhama fiecare cate 313 CP, care insa beau mai putin de 8 l/100 km si ofera distractie si euforie fara limite.

 

Ce spun specialistii: Aceste SUV-uri diesel sunt HOT

Este aproape miraculos cat de bine merg dieselurile cu sase cilindri. Mai ales ca nu vorbim aici de modele de buzunar, ci de SUV-uri compacte de aproape doua tone, din clasa de 4,60 metri.  SQ5, spre exemplu, ne uimeste chiar de la pornire. Motorul V6 de 3,0 litri mormaie sonor in sinea lui, ca si cand nici n-ar fi primul diesel care poarta la Audi emblema „S. Si totusi, pe hayon este inscriptionata emblema TDI. Un mic generator de sunet face ca Audi sa aiba un sunet mult mai erotic decat rontaitul tipic de diesel de la BMW.

Prin urmare, punctajul pentru acustica a fost hotarat, dar mult mai mult ne intereseaza ce pot face pe sosea SQ5 si X3 cu cei 313 CP. Datorita tractiunii integrale, amandoua pornesc in cursa aproape fara pierderi de tractiune si realizeaza pana la linia de finis un duel foarte echilibrat.

Cu toate ca Audi are, prin cuplul de 650 Nm, cu 20 Nm mai mult decat BMW, pana la viteza de 100 km/h el trebuie sa cedeze putin teren lui BMW. SUV-ului din Ingolstadt ii lipsesc doua zecimi fata de cel din München, care pe primii metri reactioneaza o idee mai spontan la apasarea pedalei de acceleratie, atingand 100 km/h de pe loc in 5,4 secunde. Dar Audi recupereaza rapid terenul, se apropie centimetru cu centimetru de X3 si atinge 160 km/h dupa 13,4 secunde – cu patru zecimi mai putin decat X3 35d. Iar luptatorul cu inele rezista pana la 250 km/h, in timp ce X3 arunca prosopul inca de la 244 km/h. Ambele sunt valori aproape indecente pentru un SUV.

Facand abstractie de aceste jocuri de cifre, iti vine pur si simplu sa-i feliciti non-stop pe inginerii celor doi producatori. Motorul cu sase cilindri in linie de la BMW, dar si cel V6 al lui Audi, gratie supraalimentarii cu doua turbine, uita cu totul de moderatie, astfel ca problema motorului pe benzina s-a rezolvat. Cine ar vrea sa configureze motoare cu benzina cu performante similare cu aceste doua dieseluri nu numai ca va regreta lipsa varfului de cuplu, ci va trece si printr-o criza personala a petrolului la fiecare umplere a rezervorului. SQ5 TDI si X3 35d se disting, in orice caz, cu un consum de 7,7 si, respectiv, 7,5 l/100 km – si asta la 313 CP fiecare!

Cu toate ca are o suprastructura inalta si o masa mare, duetului bavarez ii reuseste o prezenta realmente sportiva. SQ5 ruleaza din uzina pe roti mari de 20 de inci si ia agil virajele cu trenul sau de rulare sportiv – doar directia dinamica transmite oarecum o senzatie sintetica de conducere. |n acest caz, X3, la fel de supersportiv, cu directie incisiva si diferential sport pe puntea spate, apare o idee mai agresiv in viraje.

 

Ce spune familia: SQ5 cere compromisuri

Avantajul minim pe care Audi il castiga prin acustica, il pierde in mod evident la confort. Trenul de rulare sport S coboara caroseria cu 30 mm. Asta arata foarte atractiv, insa arcurile mai scurte si amortizoarele mai ferme fac ca in spate copiii sa salte agitati pe perne. Iar cine se incumeta cu SQ5 pe carosabil deteriorat va regreta uriasele roti de 20 de inci cu pneuri cu talon ingust 255/45. Diferentele de nivel si rosturile transversale produc socuri zdravene in elementele suspensiei. |n aceste conditii, este cu atat mai imbucurator ca pasagerii inalti au spatiu mai mult decat in BMW, iar scaunele asigura un sprijin bun. |n plus, interiorul select mai indulceste viata la bord.

BMW, care nu este la fel de distins, merge sensibil mai relaxat pe portiunile de drum cu denivelari, recomandandu-se ca un adevarat prieten al familiei. In special impreuna cu amortizoarele controlate electronic, care se pot ajusta de la Sport pana la Comfort, X3 alearga in conditii de confort acceptabil, chiar si pe portiunile de drum foarte dificile. La aceasta se adauga scaunele sport excelente – astfel ca nu vei auzi reclamatii nici din partea copiilor si nici din partea soacrei.

In plus, BMW ofera pasagerilor sai o climatizare automata cu doua zone, in timp ce la Audi trebuie sa ajunga un singur reglaj pentru toti pasagerii sau sa se comande climatizarea cu trei zone (686 de euro).

 

Ce spune contabilul: O distractie scumpa

Din pacate, inainte de a ajunge la placerea conducerii si economia de combustibil, trebuie sa platesti pretul de achizitie. |nca de la versiunile de baza trebuie scosi din conturi peste 55.000 de euro (BMW) respectiv 61.000 de euro (Audi), pentru ca, dupa configurarea optionalelor, curba preturilor sa escaladeze periculos. Costurile de intretinere inclina balanta in favoarea lui BMW, care ofera un pachet de service de baza gratuit pentru primii cinci ani (100.000 km).

 

Verdict

Mai confortabilul si mai accesibilul X3 reuseste sa-l invinga la limita pe SQ5 abia dupa numararea punctelor la capitolul costuri. BMW va placea celor care cauta, pe langa performante dinamice, si utilitate maxima in folosinta cotidiana. SQ5 se adreseaza, in schimb, clientilor pentru care dinamica este primordiala. Acestia trebuie sa accepte insa un compromis destul de dur in privinta confortului.

 

1.    BMW X3 35d xDrive – 525 puncte

BMW X3 isi adjudeca acest comparativ prin costurile de exploatare mai mici, dupa o cursa in care a alergat umar la umar cu Audi SQ5. Dinamica de rulare nu este cu nimic mai prejos decat cea a sportivului Audi.

2.    Audi S Q5 TDI  – 520 puncte

Dieselul extrem de rafinat al lui Audi SQ5 si handlingul sportiv entuziasmeaza orice   pasionat. Insa acest SUV sportiv cere un sacrificiu financiar destul de mare, dar si compromisuri in ceea ce priveste confortul.

[table id=401 /]

 

 

Adaugă un comentariu