Pe măsură ce prețul combustibilului continuă să crească, mulți șoferi caută modalități de a reduce suma de bani pe care o cheltuiesc pentru a umple rezervorul mașinii. Sfaturile pentru a reduce consumul de combustibil variază de la schimbarea modului în care conducem, la respectarea reviziilor tehnice.
Iată care sunt cele mai fiabile modalități de a reduce consumul de combustibil și de a cheltui mai puțini bani la pompă.
Condu cu anvelopele umflate
Anvelopele care nu sunt suficient de umflate au o rezistență mai mare la rulare pe șosea. Acest lucru înseamnă că, cu fiecare kilometru parcurs, anvelopele generează mai multă frecare și rezistență la rulare și, prin urmare, consumul de combustibil va crește. Dacă presiunea anvelopelor este scăzută, atunci acest lucru ar putea reduce eficiența combustibilului cu până la 10%.
Întreține motorul mașinii
Întreținerea regulată a mașinii ajută la menținerea eficienței consumului de combustibil. Piesele motorului lucrează în tandem. Dacă nu sunt bine întreținute, se vor acumula reziduuri între piese, ceea ce va îngreuna funcționarea optimă a motorului. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care înlocuirea la timp a pieselor și a consumabilelor este importantă.
Dacă te afli departe de casă și ai nevoie să înlocuiești o piesă, este de preferat să intri într-un magazin de piese auto in iasi, de exemplu, decât să amâni înlocuirea elementului deteriorat până ajungi la service-ul la care mergi de obicei. În caz contrar, riști să se deterioreze mai multe piese și fii nevoit să cheltui mai mult.
Înlocuirea la timp a consumabilelor poate ajuta la evitarea deteriorării pieselor și la îmbunătățirea economiei de combustibil.
Scapă de greutatea din portbagaj
Pentru cine are obiceiul de a păstra multe lucruri în portbagaj, pe lângă piesele de schimb de urgență, gândește-te de două ori atunci când vei încărca portbagajul data viitoare. Fiecare 50 kg în plus cresc consumul de combustibil cu 2%.
AC în loc de geamuri coborâte
Conducerea cu geamurile coborâte la viteze mai mari de 80 km/h provoacă o mare rezistență la vânt, ceea ce te costă mult mai mult combustibil. Contrar a ceea ce ai putea crede, în această situație, este pur și simplu mai eficient din punct de vedere al consumului de combustibil să conduci cu aerul condiționat pornit.
Nu merge prea repede sau prea încet
Atunci când mergi la drum liber, motorul mașinii este mai solicitat pentru a învinge rezistența vântului. Vei consuma cu până la 15% mai mult combustibil la 100 km/h și cu 25% mai mult la 110 km/h. Acest lucru te-ar putea tenta să conduci mai încet, dar dacă mergi mai încet de 50 km/h, motorul va trece într-o treaptă inferioară, consumând astfel mai mult combustibil. În concluzie, o viteză constantă de 50 – 90 km/h pe autostradă este cea mai bună pentru a obține o economie optimă de combustibil.
De asemenea, dacă conduci o mașină automată, folosește opțiunea cruise control pentru a menține viteza constantă. Iar dacă conduci o mașină manuală, menține o treaptă de viteză superioară atunci când este cazul. În fiecare dintre aceste cazuri, motorul efectuează mai puține rotații pe minut și va reduce consumul de combustibil.
Evită să acționezi accelerația la un număr mare de rotații pe minut. Este mai bine pentru economia de combustibil, deoarece motorul consumă mai puțin combustibil atunci când se rotește mai încet, la un regim de rotație mai mic.
Evită să frânezi în mod agresiv
Apăsarea bruscă a frânelor crește consumul de combustibil, deoarece trebuie să accelerezi din nou mai târziu. Acest lucru este valabil mai ales dacă menții o distanță prea mică față de vehiculul din față. În plus, este periculos să te poziționezi prea aproape de vehiculul din față.
Practică condusul preventiv
Fii mereu atent la drum și planifică următoarele manevre. În loc să frânezi brusc până la oprirea completă, încearcă să încetinești pe măsură ce te apropii de culoarea roșie a semaforului. Sau, atunci când urmează un deal, începe să accelerezi pe măsură ce te apropii de el, mai degrabă decât atunci când îl urci. Această manevră va crește consumul de combustibil.
De asemenea, traficul cu opriri și porniri pune multă presiune pe motorul mașinii, deci consumă mai mult combustibil. Atunci când este posibil, planifică cu atenție drumul spre și de la locul de muncă pentru a evita aglomerația.
Sursa foto: Freepik.com